Logotypen är din identitet och ger dina kunder ett första intryck

Nämn ordet “logotype” och ett antal bilder poppar upp i ditt minne, t ex populära Adidas tre ränder, de gyllene bågarna i McDonalds, Coca-Colas ljusa röda kursiva typsnitt. Dessa logotyper har definitivt lämnat ett bestående intryck hos kunderna.

Som småföretagare kanske du inte tänker mycket på vikten av att ha en bra logotyp.

Du tänker antagligen på det som ett av många “måsten”  när du utformar ditt marknadsföringsmaterial.

Men om du vill bygga upp en långsiktig verksamhet instämmer du förmodligen i att en unik logotyp och varumärkesdesign är ett måste för att nå framgång på marknaden.

En visuell symbol

En logotype är bland det första som du förknippar med ett företag eller ett varumärke.  Varumärket är vad som skiljer ut dig från alla andra, det skapar en unik identifierare hos dina kunder.  Företaget är den organisation som tillverkar och marknadsför produkten. De kan ibland överlappa varandra, både medvetet och omedvetet, det väsentliga är att du har en igenkänningsfaktor på marknaden, dvs  att dina kunder kan sammankoppla ditt varumärke med dina produkter.

Logotypen blir då en viktig del del av din företagsidentitet. Den blir  symbolen som människor kommer ihåg och intimt förknippar med ditt varumärke. En bra logotype kan förmedla ditt företags syfte och värderingar, den inger också en känsla av förtroende för dina kunder, vilket ökar chanserna att dina kunder kommer köpa från just ditt företag.

Nyckeln till din marknadsföring

Ett av dom viktigare inslagen när du marknadsför ditt varumärke är företagsnamnet, men också din logga.

Som en visuell representation för ditt företag visas din logga nästan överallt,  på era skyltar, brevpapper, marknadsföringsmaterial, webbsidor, fastigheter och annonser. Och den är det mest synliga inslaget i ditt företag, det är din logga som ger allmänheten det första intrycket av ditt företag.

En företagslogga är mycket lättare att komma ihåg än ett namn. Kombinationen av ett dynamiskt företagsnamn och en illustrativ samt unik logga skapar förutsättningarna för att bygga en framgångsrik identitet vilket i slutändan ger ett blomstrande företag.

Nu när vi vet betydelsen av logotyper för att marknadsföra ditt företag, låt oss titta på de olika typerna av loggor som finns och hur du kan skapa en kraftfull företagslogga som lockar kunder.